Гофротара: види, особливості та переваги
Гофротара ― це зручний та функціональний вид пакувального матеріалу. Для багатьох споживачів її додатковим плюсом є економічність. Широкий спектр пропозицій дозволяє знайти оптимальний варіант для різних видів продукції.
Зміст:
Підбираємо матеріал
Паковання виготовляється із різних видів гофрованого картону. Матеріал підбирається залежно від особливостей використання, характеристик товару. Основні різновиди гофрокартону представлені у таблиці:
Позначення | Характеристики | Застосування |
Е (мікрогофрокартон) | Стійкість до навантажень, міцність. | Підходить для упаковування крихкого вмісту, що легко б'ється. Часто застосовується для створення подарункових, компактних коробок. |
С | Стійкість до механічних впливів і проколів, пружність. | Універсальний, підходить для перевезення різних груп товарів. |
В | Жорсткість, низькі амортизаційні показники. | Потрібний при транспортуванні некрихких типів продукції: харчових продуктів, мийних засобів тощо. |
Для виготовлення тари може застосовуватися різний гофрокартон:
- тришаровий. Найбільш універсальний гофрований картон. З нього виготовляється тара різної величини для легкої продукції;
Важливо! Не рекомендується використовувати подібні коробки для пакування речей, важчих за 20–30 кг.
- п'ятишаровий. Часто використовується для упаковування великої побутової техніки, запчастин та інших предметів вагою до 100 кг. Він також підходить для виготовлення картонних піддонів;
- семишаровий. Найбільш надійний гофрокартон. Тара з нього витримує навантаження до 200 кг. Його можна використовувати у виробництві гофроконтейнерів.
Види гофротари за конфігурацією
Гофрокороб або картонні коробки. Найбільш популярний пакувальний матеріал. Він підходить для харчової та нехарчової продукції. Коробки відрізняються матеріалом виготовлення та габаритами. Щоб вміст був надійно упакований та не пошкодився під час перевезення, важливо правильно розрахувати необхідний об'єм тари. Детально про це тут. Своєю чергою різняться і види гофрокоробів:
- чотириклапанні. Їхні кришка та дно збираються з 4 клапанів. Завдяки простоті конструкції та розкроювання виробництво коробок обходиться недорого, що обумовлює їх привабливу вартість. Реалізуються вони в розібраному стані та при зберіганні не займають багато місця. Для складання додатково знадобиться скотч;
- самозбірні. Головна їхня перевага ― можливість з'єднання в єдину конструкцію без застосування допоміжних матеріалів. Можливе виготовлення самозбірних коробів із цільною або окремою кришкою.
Гофроящики. На відміну від коробок, характеризуються більшою щільністю та міцністю. Саме тому вони застосовуються для транспортування важких предметів. Розрізняються такі типи гофроящиків:
- обгорткові. Їх конструкція передбачає цілісне дно та кришку, що відкидається. Вони добре підходять для пласких предметів;
- пенальні. Це склеєний або зшитий корпус із підсилювальною прокладкою (обечайкою), яка розташована по периметру;
- збірні. Скриньки складної конфігурації зі зміцненими стінками.
Гофроконтейнери. Це великогабаритний вид тари для важкого вмісту. Конструкція включає днище, обечайку та кришку. Допустиме навантаження визначається гофрованим картоном, що використовується при виробництві.
Гофролотки. Є невисокими контейнерами, які збираються без клею або скотчу із заготовок складної конфігурації. Найчастіше вони реалізуються без кришки. Щоб лоток витримував велике навантаження, він може мати зміцнені ребра жорсткості. Для зручності перенесення у бокових стінках можуть передбачатися прорізні ручки.
Залежно від призначення виділяють гофролотки:
- овочеві. Вони підходять для упаковування різноманітних фруктів та овочів, а також ніжних ягід;
- кондитерські. Найбільш поширена модель типу «телевізор». Вона має невеликі фігурні горизонтальні борти на верхньому краї. Для збереження вмісту у виробничих умовах виконується запакування харчовою плівкою;
- для риби та м'яса. Гофротара підходить для заморожених продуктів, може додатково мати кришку та вентиляційні отвори. Матеріал підбирається з урахуванням специфіки використання.
Класифікація гофротари за призначенням
Залежно від основної сфери використання розрізняють наступні види гофротари:
- виробнича. Використовується для складування готової продукції. Її головною характеристикою є надійність. Для виготовлення такої тари застосовується бурий гофрокартон;
- транспортна. Необхідна для збереження товарів під час перевезення. Крім міцності, вона повинна мати хороші амортизаційні показники;
- споживча. Гофротара має поєднувати надійність та естетичність. Для виробництва може застосовуватися білий матеріал. Розрізняється споживча тара: подарункова, презентаційна.
Гофротара, види якої різноманітні та численні, поєднує гарні експлуатаційні властивості та невисоку ціну. Завдяки малій вазі вона практично не впливає на загальну масу продукції. У багатьох випадках допускається її повторне застосування. Це, а також широке розмаїття пропозицій робить тару з гофрованого картону популярною у багатьох споживачів.